Meny Stäng

Aktier

Har du någon gång funderat på att köpa aktier men kanske undrat över vad det egentligen är och hur det går till? Här får du en snabb men användbar introduktion som du kan använda som grund när du ska handla med aktier. Alla vet att när man köper aktier äger man en del av företaget. Det klargör dock inte tillräckligt för att veta vilka aktier du ska köpa. Aktier kan vara svåra att förutspå kortsiktigt men är mer förutsägbara om du tänker långsiktigt. Många blandar ihop aktier med fonder men fonder är egentligen inget annat än ett paket av flera aktier.

Hur mycket går det att tjäna på aktier?

På en bra aktie kan priset potentiellt gå upp 5-20 % per år och ge en tiondels utdelning av vad priset på aktien är. Priset på en aktie är en sammanställning av hur mycket bolaget är värt delat på hur många aktier det finns. Ju fler aktier du äger, desto mer utdelning får du. Det vanligaste är att utdelningen vandrar mellan 2-4 %. Ett exempel: om du köper en aktie värd 1 000 kronor kan du få 20-40 kronor i utdelning per år. Det låter lite men tanken är att du ska äga många aktier under lång tid för att tjäna mer pengar.

Varför köper man aktier?

Idag köps ofta aktier för att spara pengar och kriga mot den årliga inflationen. Inflationen ligger ofta på 2 %, vilket innebär att de pengar du sparar på bankkontot minskar i värde med 2 % per år. Därför är det viktigt att investera i något där värdet går upp och det behöver inte vara just aktier. Aktier är dock enklast och mest populärt, näst efter fonder. Notera att också aktier kan minska i värde, samt att den årliga inflationen ofta varierar mellan 1-5 % men kan variera ytterligare. Det finns alltså risker med aktier och investeringar rent generellt men det är ofta en fördelaktig investeringsform för den vanliga familjen.